Despre baschet

Baschetul este unul dintre cele mai răspândite jocuri sportive din lume; se caracterizează prin fineţea, precizia şi fantezia exerciţiilor tehnice şi tactice, prin talia înaltă şi calităţile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă şi de sacrificiu, inteligenţă şi rezistenţă nervoasă.

Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coş de sus; echipa care acumuleazã mai multe puncte la sfârşitul jocului câştigã. Mingea poate fi fãcutã sã înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive -faulturi- sunt penalizate şi există restricţii asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).

De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obişnuite de ochire, pasare şi driblare, dar şi de poziţionare a jucătorilor, precum şi structurile ofensive şi defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalţi vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziţii de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză şi cele mai bune abilităţi de mânuire a mingii, vor ocupa poziţia de pază. În timp ce baschetul competiţional are nişte reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite ţări, baschetul este un sport popular, cu mulţi spectatori.


Sursa: Wikipedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu